Adresă: Str. Calea Aradului, nr. 22, jud. Timis Telefon: +40 756 136 661 E-mail: daniel.neica@biofil.ro www.biofil.ro

PUBLICAȚII

Scopul cercetării efectuate în colaborare cu Institutul de Științe Agrichimice și Instituția de Științe a Solului din Universitatea din Debrecen a fost de a selecta bacteriile din colecția de tulpini de bacterii din sol BioFil Ltd., care produc biofilm și fitohormoni producători de biopolimeri; produc produc molecule de semnal Quorum Sensing (QR) pentru comunicarea bacteriană, sunt rezistente la stresul abiotic (sare și pH), ajută la producerea agregatului de sol și a biofilmului în soluri nisipoase cu conținut redus de nutrienți și pe cernoziom cu calcar cu structură degradată. Mai mult, aceste tulpini au fost selectate pentru a spori stabilitatea agregatelor de sol existente și a fracțiilor de firimituri ale solului. Acest tip de activitate microbiologică are beneficii practice în cazul nisipului și al solurilor care se sfărâmă. Produsele folosite au un impact pozitiv asupra structurii solului, chiar și în mediu uscat. 

BioFil Ltd. și cercetătorii de la Departamentul de Microbiologie Aplicată și de Mediu al Institutului de Cercetări în Științe Agro-ecologice din NAIK (Centrul Național de Cercetare și Inovare Agricolă) lucrau la gestionarea reziduurilor de culturi. Astfel, microorganismele care sunt capabile să descompună celuloză, hemiceluloză (de exemplu, xilanază) pot fi deosebit de importante. Descompunerea tulpinilor joacă un rol important în dezvoltarea și întreținerea fertilității solului. Tulpinile capabile să producă enzime celulază și xilanază izolate din solurile de pădure brune pseudogley au prezentat o diversitate mai mare decât cele derivate din cernoziomul de luncă, deși, mai multe tulpini producătoare de enzime polizaharidazice au fost izolate din acel sol. În mod surprinzător, numărul tulpinilor producătoare de enzime care pot fi izolate selectiv din acest sol arabil se înjumătățește ca urmare al fertilizării cu gunoi de grajd.

Principala limită agricolă a epocii noastre în afară de resursele de apă limitate sunt daunele cauzate de temperatura extremă. O soluție alternativă pentru îmbunătățirea fertilității culturilor este utilizarea inoculanților microbieni. Auxina, giberelina și alți fitohormoni produși de rizobacterii care promovează creșterea plantelor (PGPR) induc extensia celulară, propagarea, măresc masa rădăcinii, ceea ce duce la absorbția crescută a nutrienților, astfel toleranța plantelor la stresul abiotic crește. Experimentele efectuate au condus la aproape 15 specii bacteriene capabile să producă mai mulți fitohormoni. Pe baza rezultatelor, cercetătorii noștri au selectat tulpini osmotolerante care se propagă bine în mediu acid și alcalin ca material pentru inoculanții solului. Aceste tulpine pot promova șansele de supraviețuire și creștere ale plantelor în soluri degradate prin producerea acidului indol-3-acetic.

Cercetătorii noștri și Centrul de cercetare agricolă MTA (Academia Maghiară de Științe) au efectuat cercetări privind utilizarea biocharului și a inoculării solului în cultură de porumb. Pe baza rezultatelor noastre, am observat că principalul beneficiu al biocharului este optimizarea / alcalinizarea pH-ului solurilor acide. Efectul biocharului și al inoculării este mai mare atunci când este aplicat pe soluri nisipoase cu structură slabă, cu toate acestea, efectul PGPR (promovarea creșterii plantelor) a fost mai demonstrabil atunci când a fost aplicat împreună cu inoculantul. Ambele substanțe utilizate pentru creșterea randamentului s-au dovedit a fi eficiente pentru creșterea biomasei. Cele mai mari schimbări au fost realizate cu utilizarea combinată a substanțelor.

În 2019, cercetătorii BioFil și Saniplant Srl. și-au prezentat cele mai recente rezultate științifice legate de dezvoltarea inoculantului de soia BIOFIL la un congres internațional de microbiologie.

În cadrul cercetării, tulpini tuberoase de soia autoizolate (Rhizobium leguminosarum, Bradyrhizobium japonocum) și alte tulpini bacteriene ale solului (Bacillus sp., Pseudomonas sp., Agreia sp., Paenibacillus sp., Exiguobacter) sp., Arthrobacter sp. ., Kocuria sp.) au fost testate și caracterizate pentru toleranțele lor împotriva pesticidelor utilizate pe scară largă pentru tratarea semințelor (Vitavax, Rancona), erbicid glifozat, insecticid Force1,5G și capacitatea de a solubiliza P și Fe din mineralele solului.

Cercetarea a fost realizată cu cofinanțare UE în cadrul licitației GINOP -2.1.2-8-1-4-16  – Sprijinirea activității de cercetare, dezvoltare și a întreprinderilor utilizând instrumente combinate (subvenție și instrument financiar).

În 2019, cercetătorii BioFil Srl. și-au prezentat cele mai recente rezultate științifice legate de dezvoltarea inoculantului de soia BIOFIL la un congres microbiologic internațional, care au fost pregătite în cooperare cu cercetătorii Saniplant Srl. și Departamentul de Organologie a Plantelor de la ELTE.

S-a descris capacitatea de stimulare a creșterii plantelor și de toleranță la stres a tulpinilor bacteriene autoizolate (Bradyrhizobium, Ensifer, Mesorhizobium și Rhizobium) din diferinte plante leguminoase (soia, mazăre, năut).

Pe lângă dezvoltarea produselor, asociații noștri de cercetare participă activ la viața științifică. Rezultatele cercetărilor sunt raportate periodic cu privire la evenimentele științifice naționale și internaționale. De la însămânțare până la recoltare, tulpinile inoculante BIOFIL au fost examinate în culturi de sfeclă de zahăr tratate și netratate. Testarea la nivel DNL a organismelor microbice din sol (amprentă moleculară) a arătat colonizarea, reproducerea tulpinilor de inoculanți BIOFIL; s-au monitorizat modificările favorabile ale compoziției organismelor microbice datorate inoculării solului.

În examinarea de laborator, cercetătorii noștri au testat efectul supresiv al tulpinii bacteriilor Bacillus subtilis asupra ciupercilor patogene ale plantelor care trăiesc și  infectează în sol. Conform rezultatelor, tulpina B. subtilis a reușit să inhibe și să suprime dezvoltarea celor trei agenți patogeni importanți: Sclerotinia sclerotiorum, Alternaria alternata și Fusarium graminearum. Rezultatele au arătat că inocularea solului cu inoculanți lichizi B. subtilis este o aplicație eficientă în practica câmpului arabil.

Într-o publicație rezumată cu rigoare științifică, cercetătorii noștri raportează despre mulți ani de muncă care au condus la crearea colecției de tulpini de bacterii BIOFIL, care servește ca bază pentru dezvoltarea produselor BIOFIL. Colecția de tulpini conține 1500-2000 de tulpini, dintre care majoritatea au proprietăți microbiologice utile pentru plantă și sol. Din această colecție au fost selectate cele 17 tulpini care alcătuiesc inoculanții specifice pH-ului BIOFIL (acid, normal, alcalin).

Bacteriile solului cu efecte de stimulare a creșterii plantelor (PGP) au fost utilizate în practică de zeci de ani datorită proprietăților lor benefice. Scopul cercetării a fost de a selecta tulpini cu efect PGP din colecția de tulpini BIOFIL, precum și de a detecta și identifica hormonii pe care îi produc. Pe baza rezultatelor, cercetătorii pot prezice dacă tulpinile bacteriene vor putea avea un efect pozitiv asupra creșterii și dezvoltării plantelor dacă sunt utilizate ca inoculanți.

Unul dintre indicatorii de bază ai inoculanților buni din sol este acela de a avea un număr suficient de germeni vii în fiecare tulpină bacteriană. Scopul cercetării a fost de a asambla tulpina bacteriană care formează fiecare preparat BIOFIL astfel încât să poată rămâne permanent și viabil împreună în diferite perioade de „depozitare” de la fabricare pânș la aplicare; cu un număr suficient de germeni vii, în condițiile de depozitare prescrise. Afișul arată rezultatul final: fiecare tulpină are un număr suficient de celule în culturi, timp de până la 6 luni.

WOULD YOU LIKE TO SEE OUR RESULTS?

Register to our meetings and we will take you to our nearest partner!