Adresă: Str. Calea Aradului, nr. 22, jud. Timis Telefon: +40 756 136 661 E-mail: daniel.neica@biofil.ro www.biofil.ro

DEZVOLTAREA SOLULUI

Nimic nu poate înlocui puterea portantă și capacitatea solului plină de viață microbiană!

OPERAȚIE DE BAZĂ – INOCULAREA SOLULUI

Amorsarea eficientă a solului, asigurarea următoarei culturi – prin agricultură intensivă – în zilele de azi este neconceput fără armonizarea preparatelor biologice și a substituenților chimici al nutrienților. Tulpinile bacteriene cu proprietăți benefice atât pentru plantă, cât și pentru sol sunt introduse prin inocularea solului. Viața slabă a solului duce la dezechilibru biologic, care duce la scăderea randamentului și pierderea fertilității.

SIGURANȚĂ SUPLIMENTARĂ DE PROTECȚIE A PLANTELOR

Prin crearea unei operații de descompunere a tulpinilor, este eliminat habitatul ciupercilor patogene și al altor dăunători, cum ar fi rozătoarele de pe tulpini sau din sol. Nutriția și reproducerea lor devin limitate. Astfel, numărul de microorganisme dăunătoare și alte organisme care locuiesc în sol, este redus semnificativ. Datorită proprietăților biologice ale unor tulpini bacteriene din formulările de inoculare al solului, creșterea ciupercilor dăunătoare este suprimată. Ca urmare, multe boli ale plantelor sunt mai puțin distructive și cauzează mai puține daune (de exemplu, infecția cu Fusarium).

VIAȚĂ MAI ACTIVĂ A SOLULUI

Dacă se formează un echilibru sănătos al faunei bogate a solului, capacitatea și structura solului de a furniza substanțe nutritive se vor îmbunătăți. Acest lucru are un efect benefic asupra proprietăților fizice, chimice și biologice ale solului. Un semn al unei vieți vizibil agitate este creșterea numărului de râme. Se poate simți „mirosul” pământului cauzat de actinobacterii. Rezultatul solului sănătos este o plantă sănătoasă. Toate acestea contribuie la creșterea securității culturilor, la creșterea mediilor de randament și la o agricultură durabilă.

NECESITATEA MAI MICĂ DE ALIMENTARE CU NUTRIENȚI

Prin utilizarea tehnologiei Biofil Post Harvest, degradarea materialelor organice se accelerează, plantele au acces la nutrienți și se formează materiale de hummus de calitate superioară. Inoculanții conțin bacterii care fixează azotul, dezvăluie fosforul și potasiul, și asigură un aport adecvat de nutrienți plantelor. Datorită vieții mai active a solului și a activității microbiene, îngrășămintele aplicate sunt utilizate într-o proporție și cantitate mai mare.

REGIM DE UMIDITATE

Îmbunătățirea proprietăților de gestionare a apei din sol. Datorită structurii mai bune a solului, precipitațiile care se încadrează vor putea ajunge și vor fi depozitate în straturile mai adânci ale solului și apoi – în perioade de secetă – vor forma rezerve de apă pentru fiecare cultură. Astfel crește toleranța la secetă a plantelor. Structura îmbunătățită a solului este, de asemenea, benefică în cazul inundațiilor interioare și precipitațiilor suplimentare. Apa internă care rămâne în câmpuri se scurge mai repede.

NEVOIE MAI MICĂ DE MĂȘINĂRIE

Îmbunătățirea structurii solului facilitează cultivarea. În timp, chiar și structura solurilor legate și compactate se schimbă într-o direcție favorabilă. Experiența arată că solurile ameliorate se pot cultiva mai repede și mai ușor. Mașinile vor avea nevoie de mai puțin combustibil, ducând astfel la o economie semnificativă de combustibil. Astfel, recoltarea – la fel – va deveni mai economică.

REDUCEREA RISCURILOR ASOCIATE CU VREMEA

Crește rezistența culturilor împotriva secetei, inundațiilor interioare și daunelor cauzate de gheață. Poate fi explicat parțial cu ameliorarea structurii solului, viața activă a solului și sistemul defensiv al plantelor sănătoase. Organele vegetative (rădăcini abundente, formarea intensivă a frunzelor și tulpinilor) și organele generative (formarea florilor și culturilor) plantelor se dezvoltă mai bine datorită hormonilor de creștere produși de bacterii.

Figura 1. Unele procese de degradare care afectează solurile

Figura 1. prezintă diferite procese de degradare, dar din păcate nu poate arăta greutatea lor. Aceste efecte sunt de obicei puternic legate între ele. În ceea ce privește agricultura, este evident că pentru fiecare fermier problemele propriilor lor parcele sunt decisive ..

Figura 2. Unii factori care pun în pericol calitatea solului

Fiecare proces de degradare afectează atât biomii care trăiesc în sol, cât și rentabilitatea producției (Figura 2), confirmând necesitatea îmbunătățirii condițiilor solului.

Figura 3. Importanța și funcțiile aprovizionării cu materiale organice

Este foarte important să prevenim scăderea materiei organice din sol, deoarece joacă un rol decisiv în starea și în viața solului!

Importanța degradării tulpinilor și a reziduurilor de plante

  •  Nutrienții acumulați în materialele organice devin mai accesibile
  • Utilizarea avantajelor agronomice ale umectării materiei organice
  • Reducerea habitatului anumitor dăunători și agenți patogeni care se așează și iernează pe reziduurile de tulpini
  • Evitarea dificultăților care decurg din materia organică nedescompusă în timpul operațiunilor agrotehnice este mai mare

 

  • Cantitatea de substanțe nutritive returnate solului crește
  • Cantitatea de îngrășăminte chimice aplicate solului poate scădea
  • Structura solului se îmbunătățește
  • Datorită structurii slăbite și a rezistenței scăzute a solului, mașinile se mișcă mai ușor, reducând astfel costurile combustibilului.